Friday, July 02, 2010

Alternativní doprava v Maroku !


Our donkey story received thousands of hits and the emails flooded in wanting more. But first we had translation requests and so, as promised... the first of the translations is in Czech by Jan Horčík. For those who missed it in English you will find it here. And the Czech site find it here. And if you would like to translate it into Finnish, Serbian, German, Polish or French- or any other language you like. Go ahead, just send us the link!

UPOZORNĚNÍ: článek jsme se svolením převzali a přeložili z blogu The View from Fez autorů Suzanny Clarke, Heleny Ranger a Sandy McCutcheon. Odkaz na původní článek: Buying a donkey in Fez



Život v medíně uprostřed Fezu, prostředí zcela prostém automobilů, nabízí krásnou možnost využívat alternativní dopravní prostředky. Tím nejběžnějším je osel, případně mula. Pro malou rodinu nebo pár je nejvhodnější investicí osel. Pokud se však chystáte zdolat horu Jebel Zalagh, případně vzít celou rodinu ze Ziatu do Bab Guissa, pak většina lidí radí pořídit rovnou mulu.

Dnes nám tedy náš známý, starousedlík a "oslí guru" Ibn Warraq dá několik rad, kterými bychom se měli řídit při nákupu našeho prvního osla v medíně.

Medína - označení pro starou část mnoha severoafrických měst. Typická medína je opevněná, tvoří ji bludiště úzkých uliček, někdy dokonce zastřešených a položených v několika patrech nad sebou. Tato středověká vnitřní města Arabové stavěli už od 9. století.

Osel je velmi osobní věc. Někteří mají raději nízké, chlupaté osly, jiní zase preferují méně zarostlé, ale vyšší modely. Předtím než se pro nějakého rozhodnete, vydejte se na oslího trh a projděte si nejrůznější nabízené modely.

Pamatujte: to, že se vám líbí malý chlupatý oslík, ještě neznamená, že jeho provoz bude levný. Spotřeba píce/trávy/slámy u některých menších modelů vás překvapí. Naopak vyšší modely bývají vybaveny krčním rozšířením, které umožňuje spásání bylinek podél cest, a tedy snížení provozních nákladů.

Předem si také udělejte přehled o vašem rozpočtu. Základní cena totiž neobsahuje očkování, ustájení, vybavení GPS a samozřejmě vybavení speciálními neklouzavými podkovami do medíny.


Další kroky, nad kterými je třeba uvažovat:

Krok 1
Důkladně si rozmyslete proč vlastně osla chcete. Osli mohou zastat roli domácích mazlíčků, společníků pro další zvířata, hlídačů, lze je využít pro rozmnožování, práci, cestování a předvádění. Předtím, než se rozhodnete jednoho si pořídit, udělejte si jasno v tom na co jej potřebujete vy. Využití osla jakožto hlídače je čím dál tím populárnější - když ho polepíte reflexními proužky a vybavíte rudou blikačkou, může být docela strašidelný.

Krok 2
Najděte si svého vyvoleného poflakováním se kolem trhů. Dejte si na čas a popřemýšlejte o všech modelech, které jsou v nabídce. Pamatujte, že nákup osla z druhé roky v sobě obsahuje řadu nebezpečí. Bezohlední prodejci často maskují lisiny nebo prodlužují ocas falešnými náhražkami.

Krok 3
Navštivte osly, kteří nejlépe odpovídají vašim požadavkům. Pamatujte, že oslí nálada se může během dne měnit. Zvíře, které bylo ráno tak šťastné, ale odpoledne už je nevrlé a v noci mrzutě syčí dokáže naštvat každého. Netahejte s sebou už napoprvé kárku, mohlo by vás to lákat k tomu, že si zvíře odvezete domů i přesto, že tak docela nevyhovuje vašim požadavkům.

Krok 4
Poznejte se s oslem, který vás zaujal. Nakrmte ho. Mluvte s ním a ukažte mu fotografie jeho budoucího domova. Takovéhle blížení je potřebné, protože spolu budete trávit spoustu času. Pamatujte, po pár týdnech už bude pozdě na rozmýšlení. Cena, za kterou obchodník odkoupí osla zpět do té doby výrazně klesne.

Krok 5
Je důležité mluvit stejnou řečí jako osel. Pokud byl vychováván ve francouzštině, pak vaše pohánění v daríje nic nezmůže. Jen málo oslů ve Fésu rozumí moderní standardní arabštině.

Daríja - označení dialektu západní arabštiny v oblasti Maghrebu. Vyznačuje se především mnoha slovy převzatými ze španělštiny, francouzštiny a turečtiny, ale i z berberštiny, jazyka původních obyvatel oblasti.

Pokud máte s osly problémy, neváhejte mi napsat. Příští víkend se podíváme na cvičení oslů, zatáčení, otáčení v úzkých uličkách, cenné umění výroby vlastního ručně vyráběného papíru z oslího hnoje a 20 nejoblíbenějších předmětů, které lze úplést z oslí srsti. Sledujte blog.

2 comments:

Patricia said...

Hysterical! Love it!

Anonymous said...

I don't speak Czech which makes it even funnier! Well done.. no wonder you got so many hits!